Valógatok Said Nursi Életéből

Miközben Vanban tartózkodott, Molla Said néhány személyes alapelve nem volt összeegyeztethető az ottani régió tudósainak a gyakorlatával. Ezek pedig a következők voltak:

1- Soha nem fogadott el fizetséget ajándék formájában, valamint soha nem fogadta el senkitől a felajánlott fizetséget. Valóban, tény, hogy semmilyen tulajdon nem volt a nevére íratva és küszködéssel, valamint rettenetes katasztrófákkal teli életet élt le szegénységben, elszigeteltségben, állandó száműzetésben és bebörtönzésben és mégsem fogadt el senkinek a pénzét, vagy ajándékát ellenszolgáltatás nélkül és mindenki szemtanúja lehetett ennek.

2-  Soha nem tett fel kérdéseket a tudósoknak. Húsz éven keresztül mindig kizárólag a neki feltett kérdésekre válaszolt. Erre a következő magyarázatot adta: “Soha nem fogom megkérdőjelezni a tudós emberek tudását. Ezért nem is helyénvaló számomra, hogy kérdéseket tegyek fel nekik. Bárki, aki kétségbe vonja a tudásomat, kihívhat és tesztelhet engem és én válaszolni fogok a kérdéseire”

3- Azt is megtiltotta a tanítványainak, hogy zakatot, valamint ajándékokat fogadjanak el, ahogy ő sem tette. Valamint azt tanította nekik, hogy kizárólag azért dolgozzanak, hogy ezzel kedvében járjanak Allahnak. Valójában az idő nagy részében ő gondoskodott a tanítványok megélhetéséről.

4- Nem házasodott meg és nem engedte, hogy bármihez is kötődjön ezen a világon. Ezért is mondta mindig: “Mindig csak annyit birtokolhatok, amit magammal is tudok vinni.” Amikor ennek okáról kérdezték, így válaszolt: “El fog jönni az az idő, amikor irigységgel fognak tekinteni erre a szokásomra. Másodsorban pedig a tulajdon és a vagyon nem okoznak örömet nekem. Erre a világra csak vendégszállásként tekintek.”