Szitkozódás

A megrovásra és tiltásra vonatkozó példák közül az
اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَاْكُلَ لَحْمَ اَخٖيهِ مَيْتًا „Talán szeretné valamelyikőtök halott testvérének húsát is megenni?”  ája a kölcsönös szitkozódást ítéli el hatszorosan, s a következőképpen:
Mint ismeretes, a hamza, mely a fenti ája első betűjeként egy kérdést vezet be. E tulajdonsága átmossa az összes rá következő betűt és szót. Tehát, már az első hamza betűje is számon kéri:
•   Talán egy szikrányi értelemmel sem rendelkeztek már, hogy egy ilyen iszonyatos dologgal kapcsolatban kérdéseket tegyetek fel, és válaszokat keressetek?
•   A második szó يُحِبُّ a „szeretnétek” is megkérdi: a vonzalom és a taszítás helye, a szívetek oly romlott lett, hogy ilyen visszataszító dologra is vágyik?
•   A harmadik szó اَحَدُكُمْ „valamelyikőtök” is felteszi a kérdést: Mivé lett közösségi életetek és kultúrátok, mely az emberi együttélés forrása, hogy egy ilyen, élteteket is megmérgező cselekedetet is elfogadtok?
•   A negyedik szó اَنْ يَاْكُلَ لَحْمَ „húsát is megenné” megkérdi: hová lett emberi mivoltotok, hogy társatoknak vadállatokként estek neki?
•   Az ötödik szó, اَخٖيهِ „testvérét” számon kéri: az emberi együttérzés kihalt belőletek talán, semmi közösséget nem éreztek embertársatokkal, aki sokféle módon testvéretek, hogy ily könyörtelenül bántok velük? Teljesen elment az eszetek, hogy saját húsotokba martok, mint egy őrült?
•   A hatodik szó, مَيْتًا „halott” megkérdi: Hol van a lelkiismeretetek? Eredendő természetetek oly megromlott, hogy azzal szemben, akit testvérként igen magas becsben kellene, hogy tartsatok, egy ily undorító cselekedetet vigyetek véghez, mint húsának szétmarcangolását? A szitokszót és ártó beszédet szívvel és értelemmel el kell vetni és be kell szüntetni. Ezen ájában megfigyelhettük hát, hogy egy ilyen gyalázatos cselekedet miként lett röviden és tömören, csodálatos módon, hat különféle fokozaton megtiltva.